OpenClipartVectors / Pixabay

Játra jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle. Což znamená, že bychom si mněli dát pozor na to kolik toho zkonzumujeme v jaké míře a kolik alkoholu vypijeme jak často a v jaké míře. Játra jsou v lidském těle nezbytné z důvodu metabolismu a trávení. Na těchto funkcích mají svůj podíl.

Jaká je funkce jaterní diety?

Jaterní dieta neslouží k hubnutí, ale k pročištění jater. Musí ji dodržovat lidé, kteří mají játra z nějakého důvodu poškozená a nefungují správně. Dieta trvá kolem 6 měsíců.

Dieta by se měla dodržet přesně podle pokynů lékaře. Dieta je dlouhodobá a striktní. Ti co jí musí držet nemusejí mít strach že by se nenajedli nebo hladověli, jen se musí trochu uskromnit ve svých chutích a přípravy jídel. Například maso v jaterní dietě by se nemělo smažit, grilovat a péct. Naopak by mělo vařit na vodě nebo dusit.

Jaká jsou onemocnění jater?

Jaterní nemoci většinou postihují lidé, kteří mají metabolické zdravotní problémy, nebo lidé, kteří si nemoc způsobili zatížením jater alkoholem nebo drogami.

Příznaky nemocí jater jsou stejné jako při žloutence ,hubnutí, trávicí potíže, psychické potíže.

Steatóza je velmi časté onemocnění. Vzniká nadbytek tuku. Vzniká u lidí s obezitou, nebo u lidí postižených cukrovkou, nebo u lidí, kteří často pijí alkohol. Nebo při požívání nějakých léků.

Jaterní cirhóza je velmi závažné onemocnění jater. Znamená to omezení jejich funkcí v lidském těle. Pokud se neléčí, hrozí riziko úplného selhání tohoto orgánu. Vzniká u lidí se žloutenkou typu C a u alkoholiků.

Toxické poškození jater je buď náhodné nebo úmyslné bez přemýšlení o následcích. Většinou vzniká otravou nebo předávkování léky. U tohoto poškození musí být provedena transplantace jater.

Vhodná strava při jaterní dietě

  • Ovoce
  • Zelenina
  • Celozrnné pečivo v dovolené míře
  • Libové kuřecí, krůtí, telecí maso
  • Rybí filé
  • Dietní mléčné výrobky

Nevhodná strava

  • Všeobecně tučná a sladká jídla
  • Tučné mléčné výrobky
  • Dresinky, kečup, tatarská omáčka, majonéza
  • Uzené maso
  • Čerstvé pečivo
  • Bobulovité ovoce
  • Oříšky
  • Paštiky
  • Kořeněná strava
  • Konzervované výrobky
  • Žádný alkohol
  • Salámy a zvěřinové maso
  • Smetanové jogurty
  • Šlehačka
  • Čokoláda a kakao
  • Husté moučníkové krémy