Autor obrázku: COM SALUD Agencia de comunicación

Kdy se bolest v krku projevuje?

Ve většině případů nás začne v krku škrábat nebo cítíme nepříjemné pálení, když někde prochladneme. Mnohdy stačí, když se pouze nadýcháme studeného vzduchu anebo při nadměrném požití velmi chlazených nápojů. Častěji se bolest v krku vyskytuje v zimním období, ale není to podmínkou. V neposlední řadě může být tato bolest spojena s dalšími nemocemi jako je angína a v nejhorších případech končí i rakovinou hrtanu.

Jak při takové bolesti postupovat?

Nejdříve každý začne s tím, že se léčí doma sám. A to tak, že si buď začne vařit různé bylinné čaje a nakrájí si cibuli s medem či zkusíte různé zábaly, anebo si zajde do lékárny, kde si koupí nějaké tablety či spreje, aby je tato nepříjemná bolest přešla. A pokud jde o pouhou chřipku, tak to nepříjemné škrábání a pálení opravdu přejde, ale pokud vám ani čaje a ani žádná medika nepomohou, tak byste to neměli podceňovat a raději si zajít k lékaři. Už jenom proto, abyste měli jistotu, že to není nic vážného, protože krk je důležitá část lidského těla, která bývá často podceňována.

Co bývá nejčastější příčinou bolesti krku?

Za nejčastější bolest v krku může zánět, což je přirozená obrana proti nějakým napadením cizích látek. Projevuje se tím, že krk zarudne, začnete cítit bolest, místo může i zteplat a dokonce vám může krk otéct.

Trochu jiná bolest v krku?

Takovou speciální bolestí je, když necítí to typické škrábání, ale přesto cítíte bolest v krku, tak přesně to může být pálení žáhy.

Pálení žáhy

Příčinou pálení žáhy je, že se vám vrací do jícnu kyseliny ze žaludku a při této zpětné vazbě může dojít, že vám krk takovým zvláštním způsobem jakoby tlačí nebo nějak pálí, škrábe ale jinak než jako při chřipce.

Za takový zpětný chod může to, že váš žaludek nesprávně zpracuje některé potraviny, z kterých vám potom může pálení žáhy začít. (samozřejmě, že každému to vyvolávají jiné potraviny). A pomoc můžete najít v neutralizaci krku. Zneutralizovat krk můžeme pomocí léků anebo potravin, které obsahují mnoho vápníku, hořčíku, sodíku a draslíku, protože to jsou látky, které neutralizují kyseliny v našem těle. (ale nemůžeme to přehánět, protože naše tělo je přirozeně lehce kyselé, tak abychom se neutralizovali až hodně)