Jíte opravdu zdravě?
Snažíte se jíst zdravě, a proto do svého jídelníčku zařazujete potraviny plné zdraví, jako třeba kysané zelí, křen, pohanku… Někdy ale zařadíme i potraviny, o kterých si myslíte, že jsou zdravé, jenže skutečně jsou tak zdravé, jak si o nich myslíte, nebo je to jinak?
Pokud chcete zhubnout a jíst zdravě, tak jezte nazelenalé banány, které jsou pro vaše tělo mnohem důležitější a dají vám víc, než banány žluté, nebo ty, které mají už dokonce nahnědlou barvu. Čím zelenější banán, tím lépe. Jenže některé zelené banány se skutečně nedají jíst a tak to až tak nehroťte.
Pokud jíte brambory, tak je jezte pouze nakrájené. Brambory, které jsou šťouchané, uvolňují mnohem více sacharidů. To samé také platí s jablky. Jablka, která jsou celá, vám dají mnohem více, než by vám dalo například jablkové pyré.
Pokud jídla smažíte, tak smažení samo o sobě není zdravé a určitě od něj nečekejte nic pozitivního. Zmírnit tyto nežádoucí účinky ale můžete tehdy, pokud do oleje přidáte trochu vody. Tím totiž snížíte teplotu.
Možná si říkáte, že dodržujete pitný režim a vypijete denně mnoho tekutin. Jenže jde také hlavně o to, jaké tekutiny pijete. Pokud jsou to sycené, ochucené nápoje, tak tím moc terno neuděláte. Jestliže ale pijete neperlivou vodu, nebo klidně i vodu z kohoutku, tak je to jedině dobře a dáváte si opravdu to nejlepší. Dost možná jste také slyšeli o šťávách z vymačkaného čerstvého ovoce. Třeba je i vy pijete s tím, že si dáváte to nejlepší, co si dát můžete, ale pozor. Tyto šťávy tělu dávají velmi mnoho fruktózy a to tělu škodí.
Je také možné to, že si maso nahrazujete tofu. Jenže ani jeho příjem by se neměl přehánět. Tofu totiž obsahuje kyselinu fytovou a ta zabraňuje příjmu velmi důležitých minerálů a to například vápník, magnesium, železo a zinek. Na to si pak dávejte obzvláště velký pozor, pokud jste v jiném stavu, protože tyto minerály potřebujete opravdu ve velkém množství.
Napsat komentář