Jídelníček na hubnutí
Přemýšlíte nad tím, jak se zbavit přebytečných kilogramů jednou pro vždy? Ač se Vám to může zdát podivné, úspěch tkví mimo jiné i ve zdánlivé maličkosti. Tou maličkostí je sestavení jídelníčku a zapisování vašeho energetického příjmu a výdeje. Díky pravidelným zápisům získáte nejen přehled o stravovacích návycích, ale také o případných výživových chybách v jídelníčku. Na základě těchto zápisků si budete moci vše upravit do správné podoby.
Sestavení jídelníčku na hubnutí se Vám bude z počátku zdát těžké, po chvíli však zjistíte, že na tom nic těžkého není. Vytvořit bychom si ho měli podle naší váhy a také podle toho, kolik energie denně vydáváte. Rozdíl je i v tom, jakou práci vykonáváte. Pokud děláte práci kancelářskou, vydáte méně energie, než v případě práce fyzické. Zapomínat se nesmí ani na pravidelné stravování v pěti denních dávkách.
Jak na sestavení jídelníčku na hubnutí?
Úplně ze začátku budete muset jídlu věnovat velkou pozornost. Poctivě si zapisujte vše, co přes den sníte. Na konci dne svůj zápis zhodnotíte. Pravděpodobně zjistí, že jíte přes den mnoho sladkostí, mezi jídly uždibujete nebo na straně druhé jíte velmi málo. Velmi důležité tedy je plánovat si vše, co jíte.
Jen tak máte šanci na úspěch. Vytvoříte si takový redukční režim, který bude odpovídat nejen Vašim chutím, ale také Vašemu životnímu rytmu. Správně nastavený redukční režim i s jídelníčkem vede k postupné změně životního stylu a stravovacích návyků. Snižování váhy na sebe nenechá dlouho čekat.
Příklad toho, jak by mohl jídelníček na hubnutí vypadat
● Snídaně
Je velmi důležitá, protože nastartuje tělo po noci. Nesmí se vynechat. Její vynechání nepomůže hubnutí. Měla by tvořit 25% denního příjmu potravy. Snídat můžete vločkovou kaši, celozrnný chléb, tmavé pečivo se sýrem, tvarohovou pomazánku.
● Dopolední svačina
Má být lehká. Zároveň však musí být bohatá na výživné látky. Tvoří 15% denního příjmu. Zkusit můžete Jogurt, ovoce, malý kousek celeného pečiva s pomazánkou.
● Oběd
Vždy dietnějšího rázu. Zakázaná je tradiční česká kuchyně. Přílohy by měli být do 200 gramů. Doplněné o velkou porci zeleniny. Tvoří 25% denního příjmu. Vhodné je tedy jíst k obědu kuřecí maso a ryby s menší přílohou, houby, zeleninové saláty.
● Večeře
Bude přiměřeně velká a tvoří 20% denního příjmu. Rozhodně, ale nezapomeňte na to, že bude menší než oběd. Příloha bude mít maximálně 150 gramů. Vyzkoušet můžete tvaroh, tvarůžky, kuřecí salát.
● Druhá večeře
Na druhou večeři si můžete dát zeleninu. Případně jeden kus knäckerbrotu se sýrem či šunkou.
Napsat komentář