Telecí plátek na smetaně

100 g telecího masa, vývar z hub, 15 ml hladké mouky, 5 g rostlinného oleje, 50 ml smetany, sůl

Plátek masa naklepeme, osolíme, opečeme na oleji, podlijeme vývarem z hub a dusíme, dokud maso nezměkne. Když je maso měkké, zahustíme zálivkou z mouky opražené nasucho a smetany a dobře povaříme.

Proč tento recept: Telecí maso je v rámci jaterní diety vhodné pro nízký obsah tuku a zároveň je dobrým zdrojem živočišných bílkovin. Vývar z hub dodá pokrmu typickou chuť a tepelná úprava dušením je rovněž lehce stravitelná.

Pokud recept doplníme o vařenou rýži, máme vyvážený dietní oběd v souladu s jaterní dietou.

Hovězí po italsku

100 g hovězího masa, 5 g hladké mouky, 15g rajského protlaku, 5 ml rostlinného oleje, sůl, citrónová šťáva, 2 g cukru

Maso naklepeme, posolíme a opečeme nasucho na teflonové pánvi. Podlijeme vodou, přidáme rajský protlak a podusíme. Měkké maso vytáhneme, šťávu zahustíme nasucho opraženou moukou a dobře povaříme. Dochutíme cukrem a citrónovou šťávou, zjemníme rostlinným olejem. Maso vložíme zpět do omáčky a ohřejeme.

Jako přílohu volíme rýži nebo těstoviny.

Proč tento recept: Dietní maso a nejšetrnější příprava masa dušením zajistí pokrm vhodný i k redukční dietě.

Kuře se zeleninovou omáčkou

1 porce kuřete, 25 g mrkve, 15 g celeru, 10 g kořene petržele, kůra z chemicky neošetřeného citrónu, směs koření dle chuti, 2 kostky cukru. 1 lžička šípkové zavařeniny, citrónová šťáva, sůl

Kuře vykostíme, naklepeme, posolíme, posypeme kořením a nasucho opečeme. Podlijeme vodou, přidáme očištěnou, omytou a nastrouhanou zeleninu, nastrouhanou citrónovou kůru a podusíme. Měkké maso vytáhneme, zeleninu rozmixujeme, přidáme karamel z cukru, zavařeninu a necháme přejít varem. Kuře vložíme zpět do šťávy a ohřejeme.

Proč tento recept: Kuřecí maso je pro jaterní dietu vhodnou variantou, navíc je pokrm doplněn o zeleninu a s minimem tuku.

Zeleninová polévka s krupicovými haluškami

10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g květáku, 10 g zelených fazolí, sůl, 5 g rostlinného oleje, petrželová nať

Na halušky: 15 g krupice, 45 ml mléka, ½ vajíčka

Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájíme na jemno a dáme vařit do osolené vody. Měkkou zeleninu rozmixujeme s vývarem. Vložíme halušky, zjemníme rostlinným olejem a přidáme nasekanou petrželovou nať.

Příprava halušek: Do vařícího mléka nasypeme krupici, trochu osolíme a uvaříme hustou kaši. Po mírném vychladnutí zamícháme vajíčko. Malou lžičkou tvarujeme halušky, které zaváříme do vroucí polévky.

Proč tento recept: Vývar je vhodnou formou dietní polévky, v tomto případě ještě doplněn o méně klasickou zavářku.

Tvarohový krém s ovocem

100g čerstvého tvarohu, 25 ml mléka, šťáva z ½ citrónu, 1 lžička vanilkového cukru, 1-2 oloupané broskve nebo meruňky, případně 1 banán nebo oloupané jablko

Všechny suroviny rozmixujeme ve šlehači a můžeme podávat. Ozdobíme čerstvým ovocem dle chuti.

Proč tento recept: Tvaroh je při jaterní dietě hojně doporučován, proto je třeba ho v receptech střídat a chuťově obměňovat. V této variantě jde o chutnou svačinu plnou bílkovin.