Existuje mnoho druhů vyšetření, ať už se jedná o klasické prohmatání lékařem, ultrazvuk či kolonoskopii. Veškerá vyšetření mají svůj význam a rozhodně bychom je neměli zanedbávat či podceňovat, což dělá spousta lidí.

Nebojte se, všechno je lepší než trápení

Mnoho lidí se vyšetření, zejména kolonoskopie, opravdu bojí, a proto se na vyšetření ani nedostaví. Pravdou je, že právě vyšetření, jako je toto, bychom rozhodně neměli podceňovat, protože když si necháme zavést trubičku s kamerou do svého těla, tak odborníci dokážou odhalit mnoho nemocí. Pro někoho je sice nepříjemné, nechat si zavádět trubici konečníkem, ovšem pokud tato metoda má odhalit nějakou nebezpečnou nemoc, jako je například i rakovina, tak určitě rádi absolvujeme i tyto nepříjemnosti.

Počkejte chviličku a bude konec

Velkou výhodou je, že vyšetření probíhá opravdu krátce, takže pokud se vám to bude zdát trošičku nepříjemné, tak nebudete muset trpět dlouze. Většinou to trvá půl hodiny, ale všechno záleží na stavu pacienta, v případě, že nastanou nějaké komplikace anebo se jedná o nějaký zákrok, tak to bude trvat trochu déle.

Není to bolest, ale je to nepříjemné

Pravdou je, že vyšetření pomocí kolonoskopie může být i nepříjemné, avšak rozhodně se nemusíte bát řádných velkých bolestí.  Během vyšetření můžete pociťovat zvláštní tlak, křeče či nadýmání, avšak to je běžný postup. Navíc hned na začátku dostanete uklidňující injekci, která veškerým bolestem předejte a rozhodně vám pomůže překonat i stavy v břiše. Bolest zde rozhodně není vítaná, a pokud byste přece jen měli pocit, že všechno není v pořádku, dostanete léky, které uklidní nejen vás, ale také vaše tělo.

Chvíli odpočinku a hurá domů

Po vyšetření vás čeká ještě chvíle v nemocnici, protože zde budete muset zůstat na pozorování. Vzhledem k tomu, že vám při vyšetření podávali medikamenty, navíc zasáhli do lidského organismu je lepší, aby se nic nepodcenilo. Rozhodně zde nehrozí žádná rizika, ovšem kdyby se vám přece jen udělalo špatně, tak abyste byli v rukou odborníků. V případě, že pomocí kolonoskopie dojde k odstraňování nemoci, zejména odstranění střevních polypů, tak kromě odpočinku v nemocnici na pár dní pozorování, vás také čeká dieta.

Hrozí mi nějaká komplikace?

Ať už jdete na jakékoliv vyšetření či zákrok, vždy jsou zde nějaká rizika, takže nikdy nelze říct, že komplikace nemohou nastat, Ovšem co se týče kolonoskopie, tak se nemusíte obávat, zde se vyskytují problémy ve velice malém procentu. A v případě, že nějaké komplikace přece jen nastanou, tak většinou se jedná o poškození střevní stěny či krvácení, avšak nemusíte se bát, protože tohle vyšetření vždy dělá odborník, který je připraven na veškeré situace a i to na problémy, takže budete mít rychlou a správnou pomoc.

Není to nic příjemného, ovšem když pomyslíte, že vám to může zachránit život, tak klidně tu nepříjemnou půlhodinku přežijete.