Řadí se mezi kávoviny. Jedná se o výrobek, který se při marketingových akcích moc nepropaguje. Přitom na rozdíl od klasické kávy je to plnohodnotná součást pitného režimu. Zároveň patří i ke zdravému životnímu stylu. Melta účinně podporuje zdraví.

Kdy se poprvé objevila?

Pevní zmínku o ní najdeme již před dvě stě lety. Tehdy se označovala se jako „káva chudých“. Konzumovala se tam, kde se normální kávy nedostávalo. Kávu v období světových nebo napoleonských válek nahrazovala právě kávovina. V 18. století v Prusku pití zrnkové kávy zakazoval zákon. Dnes se odmítá káva spíše z důvodů zdravotních nebo náboženských a pití kávoviny se stává moderním trendem. Nahrazuje každodenní ranní „kofeinový“ rituál či neúměrné množství kávy spotřebované během dne.

Složení

Melta je směs kořene čekanky obecné, cukrové řepy, žita a ječmene. Je to tradiční náhražka kávy. Za její velkou přednost se považuje právě obsah kořene čekanky, který je vhodný pro lidské tělo a v tradiční potravě se nenachází. Kořen čekanky obsahuje inulin, který se využívá při léčbě žlučových kaméncích, zánětech močových cest, při ledvinových kaméncích, při nechutenství, zácpě. Byl prokázán účinek snižující hladinu cholesterolu v plazmě a játrech a snižující tvorbu otoků. Melta a zdraví jdou ruku v ruce.

Melta a zdraví

Na naše zdraví příznivě působí právě inulin. Ten prochází tělem v podstatě nezměněn. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům. Prakticky bez povšimnutí se dostává až do tlustého střeva. Teprve zde jeho úloha teprve začíná.

Inulin prochází našim trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům. Prakticky bez povšimnutí se dostává až do tlustého střeva. Zde však jeho úloha teprve začíná.

Inulin funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení

ostatních nepřátelských bakterií. Pomáhá tak mimo jiné předcházet infekčním průjmům. Melta a zdraví k sobě patří od nepaměti.

Účinek vyvolaný touto látkou se nazývá probiotické působení. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva a posílení imunitního systému. Inulin se tak nepřímo podílí na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.

Kdy je možné meltu pro zdraví používat?

Je možné jí požívat i v období gravidity kdy se nedoporučuje pití kávy s ohledem na obsažený kofejn a jeho vliv na plod. Melta je tedy vhodná alternativa kávového rituálu. Není však vhodná pro lidi trpící celiakii, protože obsahuje lepek!!! Jejím pitím podporujete zdraví a prevenci nemocí.