Pravdou je, že mnoho lidí nemůže přijít luštěninám, ořechům nebo semínkům, jež se pyšní výbornými výživovými hodnotami, na chuť. Stojí za tím hned několik důvodů, pojďme si je proto trochu rozebrat a snad i vyvrátit.

Špatně stravitelné? Ne vždy!

Častým důvodem je jejich špatná stravitelnost, což platí především v případě luštěnin. Není se čemu divit, problémy s nadýmáním dokážou pěkně potrápit. Existuje samozřejmě několik způsobů, jak stravitelnost luštěnin zlepšit, například přidáním koření, konkrétně majoránky nebo saturejky, při vaření. Tento způsob ale nefunguje u každého.

Stravitelnost ořechů, luštěnin i semínek lze zlepšit díky klíčení. Jedná se o efektivní způsob, jak z nich dostat ještě více důležitých živin, především vitamínů, minerálů, bílkovin a enzymů.

Nevýrazná chuť? Nemusí být!

Nemůžete luštěninám přijít na chuť? Možná za to mohou ne zrovna oblíbené recepty ze školní jídelny. Přitom existuje tolik výborných druhů čočky, fazolí atd. a byla by škoda je nevyzkoušet. Z luštěnin se dají připravit úžasné recepty, stačí jen pohledat trochu inspirace. Jejich chuť mnohem více vynikne právě po naklíčení, kdy se z nudných luštěnin stanou svěží klíčky, které se dají jíst samotné… Podobné je to s ořechy i semínky. Uvidíte, že brzy se bez klíčků neobejdete!

Složitá příprava? Ani náhodou!

Chutné a zdravé klíčky lze snadno vypěstovat v pohodlí domova díky praktickým klíčícím miskám. V těch mají klíčky ideální podmínky, bez nutnosti pravidelného zvlhčování. Moderní klíčící misky jsou praktické, nenápadné a skladné, takže by neměly chybět v kuchyni vyznavačů zdravého stravování!