Co je to rakovina kůže?

Rakovina kůže je zhoubné nádorové onemocnění, které se vyskytuje na kožní tkáni.

Jak se rakovina kůže projevuje?

Nejvíce ohrožené místa pro rakovinu kůže jsou ta, která bývají nejčastěji vystavovány slunečnímu záření. (například nohy, ramena, hrudník a podobně) Dále jsou více ohroženi lidé, kteří mají v sobě málo pigmentu, což znamená, že mají světlejší barvu vlasů, očí a hlavně kůže. Takové onemocnění se nejčastěji projevuje pomocí mateřských znamének, které náhle změní tvar, zvětšují se, mohou se nafouknout, bolí. V některých případech se na těle mohou objevit hrboly (bulky neboli nádory)

Jaké jsou příčiny rakoviny kůže?

Jako hlavním viníkem příčiny rakoviny kůže může být označeno slunce a jeho UV záření, které díky rušivým elementům, jako je ozonová díra může zářit daleko silněji. Kromě toho mnohdy za takové onemocnění může i časté používání solária, protože i takovým způsobem vystavujete své tělo jistému záření anebo také na tom může přispět rentgenové zařízení (zejména, když člověk pracuje s rentgenovými nebo jinými nebezpečnými paprsky). A mimo jiné sem patří i častý či příliš velký kontakt s určitou chemickou látku, jako mohou být hnojiva a podobně.

Lze rakovině kůže nějak předejít?

Pokud má někdo genetické predispozice k této chorobě, tak určitě tomu nemůže úplně utéct, samozřejmě, že existují jisté výjimky. Ale pro jistou prevenci je dobré, když jste vystaveni přímému slunci, používat opalovací krémy a mléka. Myslete na to, že čím větší faktor si koupíte, tím více své tělo chráníte. A zejména lidé, kteří jsou světlým typem a jejich kůže je téměř bílá anebo takoví, kteří mají na těle mnoho znamének, tak by se měli daleko více chránit a pořídit si opravdu vysoký faktor. Anebo pokud máte na těle některá znaménka, co jsou nějak velká či nafouklá, tak na ně naneste větší vrstvu krému, aby tolik netrpělo. Dále by bylo pro vaše zdraví lepší, když se vyhnete soláriu, ale existují i takoví lidé, kterým to nedělá žádné zdravotní problémy.

Jak lze rakovinu kůže vyléčit?

Existuje více typů rakoviny kůže a podle toho, jak závažný je ten typ, který zrovna daná osoba má, se dále soudí léčba. Někdy stačí pouze chirurgický zákrok, kde se nádor odstraní. Někdy je doporučena i chemoterapie. A jsou i takové situace, kdy je nádor zmražený tekutým dusíkem a dokonce může dojít na to, že může dojít k úplnému odstranění části kůže, která je plasticky nahrazena.