Bolest v krku

Několik babských rad na bolest v krku, které stojí za to vyzkoušet:

  • Kapesník nebo hadřík namočte ve slivovici, přiložte na krk a převažte teplým šátkem.
  • Během dne rozkousávejte koření hřebíček, polykejte pouze sliny. Může to být nepříjemné, hořké, ale opravdu to pomáhá. Je to prevence před chřipkou a desinfikuje dutinu ústní.
  • Ve skleničce vody rozpusťte ½ lžičky soli a kloktejte. Přidat můžete i pár kapek tea tree oleje.
  • Každé dvě hodiny rozkousejte a snězte stroužek česneku.
  • Uvařte 250 ml černého čaje, přidejte polévkovou lžíci medu a másla. Promíchejte a ihned vypijte.
  • Můžete také zkusit obklad z tvarohu. Tvaroh rozmačkejte vidličkou a rozprostřete po kapesníku, přiložte ke krku a zavažte.
  • Během dne pijte čaj z tymiánu.
  • Smíchejte hřebíček se čtvrtinou čajové lžičky mletého a ještě méně mleté skořice. Všechno přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte dvě lžíce medu.
  • Nakrájejte cibuli najemno a dejte do sklenice s cukrem v poměru 1:1. Nechte odstát, dokud se nevytvoří šťáva, kterou budete jíst 3x -4x denně po jedné čajové lžičce. Odstát nechte klidně do druhého dne. Místo cukru můžete také použít med ve stejném poměru. Aby cibule rychleji pustila šťávu, můžete ji zahřívat v teplé vodě v hrnci. Pomáhá i na kašel.
  • Nastrouhejte čerstvý zázvor, zalijte horkou vodou a chvíli nechte vylouhovat, pak do toho vymačkejte citron a oslaďte medem. Může se také nastrouhat do vymačkané šťávy z grepu, citronu nebo pomeranče a nechat do druhého dne. Upíjí se to po celý den po lžičkách.

Chrapot

  • Smíchejte dvě lžíce najemno nastrouhaného křenu se lžící medu. Takto užívejte po 1 čajové lžičce 3x denně.
  • Ohřejte půl hrnku Vincentky a vypijte s půl hrnkem mléka.
  • Ve dvou decilitrech vody vařte asi 15 minut nadrobno nakrájenou cibuli. Poté přihoďte lžíci majoránky, stroužek česneku a takto vařte ještě pět minut. Po slití přes cedník přidejte lžíci medu a lžíci olivového oleje. Každou hodinu si dejte polévkovou lžíci této směsi.
  • Ušlehejte žloutek s cukrem a sem tam si toho lízněte.
  • Nastrouháme si čerstvý křen, zalijeme dvěma sklenicemi vroucí vody a když nápoj trochu vychladne, přimícháme med podle chuti. Pijeme pomalu. Chrapot by měl zmizet přibližně za tři dny
  • Dvě lžíce černého rybízu necháme asi deset minut louhovat v horké vodě, poté po malých lžičkách vypijeme. Nakonec vyjíme ovoce.
  • Nastrouhaný křen zalijeme dobrým červeným vínem v poměru 1:3 v lahvi. Necháme asi deset dní odstát, poté pijeme 3x denně jednu malou skleničku.