By: Kim Knoch

Vegetariáni jsou zastánci zeleniny a zároveň odpůrci masa. Znamená to, že jsou zdravější, než lidé, kteří maso nejí? Pravdou, že i maso potřebuje každá osoba, ale zelenina je velmi zdravá a nezbytně nutná pro každé lidské tělo. Každá zelenina má své přednosti.

Jak zelenina pomáhá zdraví?

Zelenina obsahuje mnoho důležitých látek, hlavně vitamíny, které podporují naše zdraví. Téměř každá zelenina má nějakou dokonalou vlastnost. Jako například zázvor je výborný léčitel chřipky a bolesti v krku. A právě zelí je přirozeným zdrojem vitamínu C, který je pro tělo velmi důležitý, hlavně co se týče imunitního systému, což znamená, že díky zelí se vám zvýší imunita, takže budete daleko odolnější vůči mnoha nemocem.

Jak zelí uchovat?

V dnešní době, kdy lze snad každou potravinu koupit během celého roku, není těžké zajít si do obchodu a koupit si zelí, když na něj máte zrovna chuť. Ale v době, kdy to tak neexistovalo a lidé si museli zelí sami vypěstovat, tak museli vymyslet způsob, jak zelí uložit, aby vydrželo celou zimu. Tak vymysleli tlačení zelí do velkých kameninových nebo keramických hrnců.

Způsob tlačení zelí

Jde o tradiční způsob, jak zachovat zelí čerstvé a chutné po celou zimu. První krok je mít zelí a nakrouhat jej, což znamená něco jako strouhání, tak aby byly na větší kousky, ale ne na moc velké. Tohle zelí se dávalo do vany, kde se prosolilo a zamíchalo. Pak se připravil velký hrnec, kde se na dno dal křenový list. Do misky si připravíte nakrájenou cibuli a křen a ten. Někdo ještě do zelí vmíchává kmín, ale záleží na tom, k čemu se zelí bude dále potřebovat. Ale vzhledem k tomu, že jde o velké množství, což ve většině případů bývá dvacet kilo, tak se lidé kmínu vyvarují.

Potom je postup velice snadný. Nakrájené zelí budete skládat do velkého hrnce a udusávat ho, někteří jej dokonce udusávají pomocí své vlastní síly a používají své nohy. Udusané zelí prokládáme nakrájenou cibulí a křenem. Když je hrnec plný, přiryje se speciální přikrývkou a jen ho přeneseme do nějaké chladnější místnosti. Většinou se uvnitř domu topí, a tak jej lidé přenášeli do kůlniček anebo častěji do sklepa. Pak už jen kontrolujeme, aby zelí mělo dostatek vody, která se vlává nahou do okrajů mezi pokličkou a hrncem a můžete si celou zimu pochutnávat na chutném zelí. Někteří lidé, zejména větší rodiny, tlačí zelí i v dnešní době.

Využití natlačeného zelí

Když je zelí natlačené v hrnci, tak je můžete normálně konzumovat po celý rok. Někdo má rád zelné saláty, někdo zelí dává jako přílohu třeba k huse nebo kačeně a jiní z něj vaří zelnou polévku. Záleží jen na vašich chutích, co z něj připravíte, každopádně půjde nejen o chutný, ale hlavně o velmi zdravý pokrm.

Zelí je velice zdravé, a proto bychom měli dbát na to, aby se pro něj našlo místo i ve vašem jídelníčků. A proč bychom se neměli navrátit ke staré a prověřené tradice? Tlačte si zelí sami doma.