Unikátní mléčný produkt, kterým kefír jistě je, má spoustu výjimečných vlastností, které se našemu tělu opravdu hodí. Patří totiž mezi jedny z probioticky nejbohatších potravin. A díky tomu, ale i díky nutričně bohatému složení, působí na zdraví celého našeho těla. A dokonce může pomáhat se zdravotními problémy, ke kterým patří i syndrom zvýšené propustnosti střev (leaky gut).

Cítit se dobře

„Cítit se dobře“ se v turečtině řekne „keif“. A odtud také pochází označení kefíru, který se postupně rozšířil snad po celém světě. Tradičně ho používali lidé nejen ve starověkém Egyptě, Řecku a Římě, ale také v celé Asii. Proč?

Protože je klíčem k lepšímu imunitnímu systému a zažívání. To vše zejména díky probiotikům, která dovedou ve střevech hotová kouzla. Dokáží bojovat s patogenními bakteriemi, karcinogeny, naopak podpořit bílé krvinky a neurony. Po kefíru se prostě tělo cítí lépe. A s ním i duše.

Kefír sice patří k dražším potravinám (chcete-li, tak k nápojům), ale díky mnohým slevovým akcím ho lze pořídit za přijatelné náklady i tehdy, když jej kupujete pro celou rodinu a častěji. Stačí prolistovat Lidl leták, kefír tu bývá v akcích poměrně často.

Kefírová zrna neboli tibetská houba

Tradicí je výroba kefíru za použití kefírových zrn (tibetské houby), která jsou ve skutečnosti kombinací bakterií a kvasinek. Tento způsob se dnes už příliš nevyužívá, je totiž dost ekonomicky i provozně náročný.

Běžnější způsob přípravy je pomocí kefírových kultur v prášku. Tyto kultury přeměňují mléko na fermentovaný nápoj. A díky tomu, že se fermentací spotřebuje velká část laktózy, mohou kefír konzumovat dokonce i lidé s laktózovou intolerancí. Kefír lze navíc připravit z jakéhokoliv druhu mléka, včetně mlék rostlinných, například sójové, rýžové nebo vynikající kokosové.

Pokud se zajímáte o různé varianty kefíru, tedy z různých mlék, sledujte nabídku na portálu Letákomat. Přináší akční nabídky všech velkých obchodů na jednom místě, proto bude vždy snadné najít, kde zrovna můžete váš oblíbený kefír pořídit levněji.

6 oblastí, kde kefír pomáhá

Abychom pořád nemluvili jen obecně, zmiňme si popořadě šest oblastí, kde nám kefír dokáže značně pomoci. Možná budete překvapení, co všechno tento nápoj plný života dokáže podpořit nebo naopak potlačit.

Imunita

Kefír obsahuje mnoho živin, jmenujme třeba biotin a kyselinu listovou, které pomáhají nastartovat imunitní systém a také chránit buňky. Speciální kefírové laktobacily nazvané Lactobacillus Kefiri mají velkou sílu. Dokonce dokáží náš organismus účinně chránit před nebezpečnými bakteriemi typu salmonela a E.coli. Umí totiž zabránit jejich růstu. Všichni víme, že v malém množství tyto bakterie v našem trávicím traktu nijak nevadí. Ale jakmile se přemnoží, nastává velký problém.

Navíc polysacharid kefíran prokázal již mnohokrát své antibakteriální účinky a schopnost pomoci v boji proti kandidovým infekcím, proti cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku.

Kosti

Kefír dokáže vybudovat silné kosti. A to díky pro tělo dobře vstřebatelné podobě vápníku. Tuto podobu kefír nabídne díky bioaktivním látkám, které vstřebávání urychlí. Mléčná složka kefíru dokonce obsahuje všechny nejdůležitější minerály pro udržení kostí ve zdravém stavu. Jde o fosfor, vápník, hořčík, vitamín D i vitamín K2. Právě vitamín K2 je nezbytným pro zdraví kostí, budování a udržení kostní hmoty.

IBS neboli nespecifické střevní záněty

Bakterie v našich střevech musejí být v rovnováze, aby střeva byla zdravá. K tomu kefír značně napomáhá. A zajistí tak, že se nebudou dostavovat nespecifické střevní záněty neboli tzv. IBS. Velký vliv má i na zklidnění projevů Crohnovy choroby či vředů. Pomáhá také při a po užívání antibiotik, kdy obnovuje zdravou strukturu střevní mikroflóry.

Alergie

Kefír dokáže snížit alergické reakce těla na alergenní podněty. Ty jsou totiž spojeny s nějakými probíhajícími záněty v těle. A kefír dokáže díky mikroorganismům tyto záněty mírnit. Díky tomu zlepší alergické onemocnění a následně zvýší kvalitu života.

Kůže

Kůže a střeva jsou úzce propojeny. Pokud nejsou v pořádku střeva, velmi je to na kůži znát. Nemocné střevo totiž vysílá „špatné“ signály do kůže a narušuje její zdravou funkci. Výsledkem je pak akné, psoriáza, vyrážky i ekzémy. Kefír díky léčení střeva pomůže také léčit kůži. Urychluje dokonce i její hojení.

Laktózová intolerance

Kdo trpí intolerancí mléka, v němž mu vadí laktóza, ten může tuto potíž částečně řešit kefírem. V kefíru je jednak minimum laktózy a jednak díky mikroorganismům z kefíru je trávení zbylé laktózy pro tělo mnohem snazší.

Neplatí to pro všechny jedince postižené intolerancí laktózy bez výjimky. Proto před pozřením kefíru raději nejdříve vyzkoušejte jeho účinek na kůži. Naneste ho na vnitřní stranu zápěstí a počkejte i 24 hodin. Na co čekat? Zda se objeví zánětlivá reakce, tedy zčervenání. Pokud ano, kefír z kůže důkladně omyjte a nekonzumujte jej.

Jestliže se reakce neobjeví, dejte nejdříve trochu kefíru do jiného nápoje a vypijte ho. Pokud ani teď nedojde k reakci, tak množství kefíru postupně zvyšujte podle toho, jak se na něj bude vaše tělo ozývat. Postupně možná budete i s intolerancí laktózy moci konzumovat kefír i ve větších dávkách.