Proč utrácet za předražené masky, když si můžete udělat vlastní a pokaždé použít jinou? Největší výhodou je, že sama víte, co maska opravdu obsahuje a jak kvalitní suroviny jste použila. Většinu potravin máte běžně doma, a pokud ne, není žádný problém ji sehnat v obchodě.

Maska se doporučuje používat jednou týdně a po každém nanesení aplikovat hydratační krém. Aby si pleť chvilku odpočinula, neměl by se hned po tom nanášet make up.

Maska k prokrvení

2 lžičky krému, hrst ledových kostek, šátek

Krém vložíme na několik hodin do ledničky, poté rozetřeme dvě lžičky na obličej a krk. Šátek namočíme do ledové vody, vyždímáme a přitiskneme na obličej. Jakmile se zahřeje, ponoříme ho znovu do vody. Opakujeme 2x – 3x. Zbytky krému setřeme papírovými kapesníky.

Vyživující maska

1 zralý banán, žloutek, olej

Vše smícháme a naneseme na obličej. Banán pleť krásně vyživí.

Osvěžující maska

Salátová okurka, bílý jogurt

Okurku rozmixuj a přidej jogurt. Poté nanes na obličej. Bezvadně čistí póry.

3-4 lžíce tvarohu (u suché pleti použij tučný, u mastné netučný), 1 lžička medu

Tvaroh a med smícháme a naneseme v silné vrstvě na pleť. Necháme 20 minut působit a poté smyjeme vlažnou vodou.

100g hroznového vína bez pecek, 1 lžíce medu, 1 žloutek

V případě, že se nám nepodařilo sehnat hroznové víno bez pecek, ho nejdříve odpeckujeme. Hrozny rozmačkáme a smícháme s rozšlehaným žloutkem, přidáme med a důkladně promícháme. Kaši naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Poté obličej omyjeme vlažnou vodou.

Vyhlazující maska

Půl kostky droždí, mléko (může být i voda)

Droždí rozmělníme s trochou mléka, aby vznikla hustá kašička. Poté naneseme na obličej. Po zaschnutí masku oloupeme nebo omyjeme vlažnou vodou. Zápach droždí není nijak příjemný, ale výsledek stojí za to.

1 vaječný bílek, pár kapek citrónové šťávy

Bílek smícháme s citronovou šťávou. Poté ušleháme v tuhý sníh a naneseme na obličej a krk. Necháme 10 minut působit.

Akné

Citrónová šťáva, případně bílý jogurt

Šťávu vymačkáme a vatovým tamponkem nebo tyčinkou naneseme na postižené místo. V žádném případě ne na krvavé pupínky, pleť to ještě více podráždí. Zkusit můžeme také nakapat pár kapek do bílého jogurtu a naneseme na obličej. Výhodou masky je příjemná vůně.

Mastná pleť

Jablko, bílý jogurt, med, případně ovesné vločky (peeling)

Jablko najemno nastrouhejte a lžíci medu s jogurtem smíchejte tak, aby vznikla hustá kašička. Jablko a jogurt působí na akné, med hydratuje. Pokud si chceme udělat peeling, přidáme lžíci ovesných vloček.

Červený grapefruit

Neoloupaný grapefruit rozpůlíme a do každé ruky vezmeme půlku grapefruitu. 20 minut jím budeme masírovat problematická místa, tedy ta, která se nám nepříjemně lesknou a mastí (t zóna).

Póry

2 lžíce okurkové šťávy, jogurt (nemáme-li jogurt, použijeme tvaroh- u suché pleti použij tučný, u mastné netučný)

Vše smícháme a naneseme na tvář. Necháme 15 minut působit a poté obličej důkladně omyjeme vlažnou vodou. Maska výborně stahuje póry.

Peelingová maska

4 lžíce mletých vloček, 4 lžíce mletých ořechů

Ořechy spaříme a společně s vločkami přesypeme do skleněné nádoby. Část této směsí přesypeme do nádobky a přidáme trošku vody tak, aby nám vznikla hustá kašička. Po dobu 5 minut tím budeme obličej jemně masírovat, tím docílíme očištění pleti. Poté smyjeme vodou.